Νιώθω πως αυτό που ζούμε τώρα είναι το πιο απειλητικό καθώς φαίνεται να βάλλεται εκ θεμελίων όλο το πλαίσιο λειτουργίας του Κεθεα. Δεν θα εξηγήσω το τι ακριβώς συμβαίνει μπορείτε να ενημερωθείτε και να αποκτήσετε την άποψη σας. Εγώ σήμερα θέλω να μοιραστώ κάτι άλλο... Όταν αποχώρησα κατέγραψα την εμπειρία μου και το τι σημαίνει για εμένα η Θεραπευτική αυτή δομή. Τα εργαλεία της, η θεραπευτική της αξία, το νόημα πίσω από όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί....Ίσως κάποια μέρα μπορέσει να εκδοθεί ολόκληρο ....
Προς το παρόν μοιράζομαι ένα μικρό κομμάτι. Το πιο ουσιαστικό. Τι κάνει πελώριο τον τρόπο λειτουργίας της Κοινότητας;...
Στην διάρκεια των σπουδών όλοι εκπαιδεύονται να δουλεύουν με ομάδες, στις ομάδες, για ομάδες…Παρακολουθούν μαθήματα για την δυναμική της ομάδας, την εξερεύνηση της ομάδας, που την πιάνεις, που την αφήνεις, που μπαίνεις, που βγαίνεις, πάντα ως θεραπευτής…
Κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, θεραπευτές πρώην εξαρτημένοι, λογιστές, ξυλουργοί, δάσκαλοι, καλλιτέχνες…όλοι μια ομάδα.
Τίποτε δεν σε προετοιμάζει για αυτό! Η αίσθηση στην αρχή είναι αλλόκοτη. Έχουμε όλοι τον ίδιο στόχο, δουλεύουμε σε διαφορετικό «πόστο», κάνουμε όμως επί της ουσίας την ίδια δουλειά. Το αντικείμενο είναι ίδιο, είναι έμψυχο, είναι όλοι αυτοί που μέχρι χθες ήταν ξεγραμμένοι και σήμερα όλοι εμείς μαζί θα πρέπει να τους πείσουμε ότι αξίζουν, ότι μπορούν, ότι έχουν δικαίωμα!
Τίποτε!
Μπήκαμε όλοι κάτω από έναν κοινό παρονομαστή κι άρχισε η σκληρή εκπαίδευση. Μια διαβολοεδβομάδα που κράτησε χρόνια!!
Για να το αντέξει κανείς αυτό πρέπει να μπορεί να το νοηματοδοτήσει. Να βρει την ουσία, να δώσει εξηγήσεις.
Αυτό είναι το κλειδί σε όλα…Το να ψάχνεις για απαντήσεις στα ερωτήματα, τα χιλιάδες καθημερινά ερωτήματα!
Για αυτό είναι τόσο ουσιώδης η ομάδα. Στο να σε κρατάει δίπλα, να σε κατευθύνει, να σου παρέχει ασφάλεια, κάλυψη, συντροφικότητα. Τα πάντα! Στην ομάδα μου έπρεπε να μάθω να λειτουργώ άμεσα και αποτελεσματικά. Δεν υπήρχε χρόνος.
Αυτό ήταν κι ότι ήταν να γίνει, θα έπρεπε να γίνει άμεσα και γρήγορα. Στα χρόνια που δούλεψα εκεί άλλαξα πολλές και διαφορετικές ομάδες και κατάλαβα πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια. Η ομάδα σου παρέχει μια συντροφικότητα και μια βάση που αν είναι γερή μπορεί να σε απογειώσει.
Στις κατά καιρούς ομάδες μου έχω υπάρξει από σάκος του μποξ, μέχρι πελώρια αγκαλιά. Εγώ για τους άλλους κι οι άλλοι για εμένα.
Γιατί αν ήμουν ψεύτικη θα ήμουν κακή θεραπεύτρια, κακό πρότυπο, ανδρείκελο , κούφια!! Κι εγώ ήθελα να είμαι αληθινή, ήθελα να είμαι ο καλύτερος εαυτός μου, ήθελα να είμαι μέλος άξιο ενός θεσμού και μιας ιδέας που θέλει τους ανθρώπους να μοχθούν για το καλό, το όμορφο, το αληθινό. Κι αυτό απλά μου έκανε…και το έκανα δικό μου.
Θυμάμαι εκείνη την περίοδο άκουγα άκουγα άκουγα και δεχόμαι χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ένιωθα ταπεινή και ήμουν. Εκπαιδευόμουν και τα αυτιά μου ήταν σαν χωνιά. Ρουφούσα τα πάντα. Κάθε πληροφορία, κάθε λέξη. Όλα, όλα ήταν σημαντικά.
Δουλεύοντας ως πρότυπο, είναι σαν να κάνεις τον εαυτό σου τη βάρκα που θα περάσει ο άλλος απέναντι. Δεν είσαι ο βαρκάρης…αλίμονο αυτό θα ήταν το εύκολο. Δεν είσαι ο εμψυχωτής ή ο προπονητής…Θα έπρεπε να περάσουν χρόνια για να γίνει κανείς αυτό. Στην αρχή είσαι η ίδια η βάρκα που ο άλλος θα πατήσει πάνω σου για να περάσει απέναντι, οπότε θα έπρεπε να φροντίσω η βάρκα μου να παρέχει μια ασφαλή μετάβαση και να μην μπάζει νερά!
Θέματα που ούτε μπορούσα να διανοηθώ ότι έπρεπε να γνωρίζω ή να ορίζω για να μπορώ να δουλέψω ως…θεραπεύτρια!
Μα αν ήθελα να εκπαιδεύσω σωστά τους ανθρώπους που είχα στην ευθύνη μου έπρεπε να μάθω να τα κάνω όλα αυτά…για να τους δείξω ότι κι εκείνοι μπορούσαν να μάθουν να τα κάνουν. Για να τους δείξω πώς να τα κάνουν, για να βρουν το κομμάτι που τους λείπει και να ξαναμπούν στη ζωή…
Κι η ζωή έπρεπε να έχει δράση και γοητεία.!
Έτσι ένιωθα ότι θα μπορούσα να πάω στη κόλαση και πάλι πίσω. Τόσο γοητευμένη ένιωθα, τόσο δυνατή.
Η δύναμη μου ήταν η ενσωμάτωση στην ομάδα μου, η αποδοχή. Εκεί έδωσα τις μάχες μου, εκεί εξάντλησα το ρεπερτόριο μου, εκεί βούλιαξα, εκεί έπεσα, εκεί με κράτησαν, εκεί αφέθηκα. Στην ομάδα μου. Εκεί όπου ανήκα. Στην ασφάλεια μου…
Να δουλεύω ομαδικά, να μοιράζομαι, να παγώνω την προσωπική μου φιλοδοξία, να έρχεται το εγώ σε δεύτερη προτεραιότητα, γιατί δουλεύοντας σε ομάδα πάντα μπαίνει πρώτα το «εμείς». Πάντα, πάντα, πάντα!!
Ότι δεν είναι ανάγκη με αυτή την ομάδα να συμφωνούν σε όλα ή να τα αποδέχονται όλα, αλλά αυτή η ομάδα ήταν αυτή που θα τους κρατούσε ζωντανούς σε ότι αφορά την θεραπευτική δουλειά που είχαν μπροστά τους…Εμπιστεύσου, δεν είσαι μόνος!
Το πρώτο μου μεγάλο μάθημα και ίσως το πιο σημαντικό…Η δυναμική της ομάδας όταν μέσα σε αυτή την ομάδα είσαι μέλος...Δεν μπορείς να έχεις ουδετερότητα, κριτική ματιά, απόσταση…δεν μπορείς να έχεις τίποτε από όλα αυτά τα ασφαλή τερτίπια των Ψυχολόγων και των θεραπευτών…μπορείς μόνο να υπάρξεις μέσα της ή να χαθείς…έτσι απλά!!
Για εμένα μόλις είχε αρχίσει μια υπέροχη περιπέτεια και θα τη ζούσα μέχρι το τέλος…Το να χαθώ δεν ήταν επιλογή! Δεν θα μπορούσε να ήταν…
Απίστευτα δυνατοί συμβολισμοί…που τους νιώθεις στο πετσί σου από την πρώτη στιγμή που πατάς το πόδι σου εκεί, άσχετο με το αν είσαι θεραπευτής ή θεραπευόμενος… Το μονοπάτι είναι παράλληλο κι έχει τις ίδιες λακκούβες!!
Αυτό ακριβώς είναι που δημιουργούσε έναν δεσμό απίστευτο με την ομάδα των συναδέλφων που κάθε φορά δουλεύαμε μαζί. Ήταν σαν να «μεγαλώναμε» παιδιά. Συχνά το λέγαμε μεταξύ μας. Συμπορευτές μέσα στις ίδιες αγωνίες, στις ίδιες αξίες στους ίδιους φόβους για τους ίδιους ανθρώπους. Η ένωση μόνο με γονεικό ρόλο μπορεί να συγκριθεί. Αυτό ήταν κάτι που μας ένωσε για μια ζωή. Αγαπήσαμε βαθιά τους ίδιους ανθρώπους και ζήσαμε μαζί στιγμές απίστευτα έντονων συναισθημάτων.
Ένα από τα πράγματα που μου λείπουν είναι η επαφή. Τα αγγίγματα που δεν έχουν φύλλο. Δεν έχουν σεξουαλικότητα. Μόνο μια ουδέτερη φροντίδα. Αγκαλιές σφιχτές, που είναι δύσκολο να τις νιώσεις έξω από εκεί. Είναι παράξενο το πόσο μαγικά γίνεται αυτό. Μια συντροφικότητα σπάνια. Όλα άρχιζαν και κατέληγαν σε μια αγκαλιά γεμάτη σιωπή και βάθος. Μάτια που κοιτάζονται και μιλούν χωρίς λόγια.
Κι αυτό…δεν ξέρω αν φεύγει, ούτε ξέρω αν αλλάζει ποτέ.
.... Πολλοί μπορεί να σκεφθούν πως δεν είναι δυνατόν να ήταν όλα ρόδινα κι υπέροχα και σίγουρα χρειάζονται αλλαγές. Λάθη πολλά...σε ποια οικογένεια , σε ποιόν εργασιακό πλαίσιο, σε ποια ζωή οι άνθρωποι δεν κάνουν λάθη;
Δεν φαίνεται όμως να είναι αυτό το πρόβλημα γιατί δεν είναι τα λάθη του που έφεραν το Κεθεα σε μια τόσο απειλητική θέση ... Μάλλον το αντίθετο κι αυτό είναι που πονάει πιο πολύ!
Να αναφερθεί εδώ πως το ΚΕΘΕΑ. κατέχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (ΕFTC) και είναι ο πρώτος ελληνικός οργανισμός με ειδική συμβουλευτική σχέση σε θέματα ναρκωτικών στο Συμβούλιο του ΟΗΕ (ECOSOC).
Από το 1983 που με κόπο κι όραμα γεννήθηκε η πρώτη κι ιστορική πια Θεραπευτική Κοινότητα Ιθακη, συστάθηκε το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων που έχει δημιουργήσει περισσότερες από 100 μονάδες σε 26 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα για την υποστήριξη ενηλίκων, εφήβων, γονέων ανήλικων παιδιών, μεταναστών, φυλακισμένων, αποφυλακισμένων και αστέγων. Στο διοικητικό συμβούλιο έχουν διατελέσει ως άμισθοι εθελοντές προσωπικότητες όπως: Χρόνης Μίσσιος, Μάριος Πλωρίτης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Νίκη Γουλανδρή, Νίκος Κούνδουρος, Άλκη Ζέη, Αμαλία Μεγαπάνου, Γεωργουσόπουλος Κώστας, Ηλίας Μαμαλάκης, νομικοί, δημοσιογράφοι, καθηγητές πανεπιστημίων, και πολλοί άλλοι.
Όχι το ΚΕΘΕΑ δεν είναι δικό τους. Το ΚΕΘΕΑ είναι δικό μας. Είναι του ανθρώπου που που ζει στο πεζοδρόμιο, κοιμάται στο παγκάκι και στα σκοτάδια του τολμά να ονειρεύεται μια ζωή καθαρή. Είναι του απελπισμένου γονιού και του ξεχασμένου μετανάστη. Του αποφυλακισμένου που ζητά επανένταξη κι ελπίζει σε ίσα δικαιώματα. Του φυλακισμένου που ξέρει πως καθαρός σημαίνει ελεύθερος! Το ΚΕΘΕΑ δεν ανήκε σε καμία από τις κυβέρνησες που θέλησαν να το αλλάξουν, ούτε και στη τωρινή που θέλει να το αποδημήσει με βίαιο και μη δημοκρατικό τρόπο.
Το ΚΕΘΕΑ είναι η κληρονομιά μας. Ανήκει στην χώρα και στους πολίτες της. Ανήκε στους γονείς μας και ανήκει στα παιδιά μας. Το ΚΕΘΕΑ είναι ολονών μας!